Paprika- skvělá zelenina


Papriky jsou skvělé a najdeme je v různých barvách. Některé jsou sladké a jiné pálivé. Nejpálivější jsou právě papričky chilli. Chilli papričky se většinou dávají jako přísada do jídla, protože většina z nás by je „jen tak“ nedokázala jíst. Papriky obsahují minerální látky, vitamíny, sacharidy, vlákninu. Vláknina podporuje trávení a správnou peristaltiku střev. Podporuje zdravý životní styl a hubnutí. Paprika je velmi dietní, protože 100 gramů papriky má hodnotu pouhých 19 kcal. Z minerálních látek paprika obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek a vápník a z vitamínů najdeme v paprice A, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), C a E.

paprika červená

Paprika je skutečně nadupaná vitamíny a minerálními látkami! Proto je prospěšná pro náš imunitní systém a díky tomu je menší pravděpodobnost, že nastydneme či dostaneme chřipku. Díky vitamínu B3 papriky podporují trávení. Správné trávení dobře vstřebává vitamíny, minerální látky, živiny. Ruku v ruce paprika podporuje hubnutí a udržování optimální hmotnosti a také podporuje kardiovaskulární systém a zdravé srdce.  Paprika je zároveň prevence proti anémii. Anémie je chudokrevnost a je důsledkem nedostatku železa. Tato nemoc se projevuje slabostí a únavou. Paprika ale železo doplní.

papriky

Navíc paprika obsahuje vitamín C, který podporuje právě vstřebávání železa. Aby toho ještě nebylo málo, paprika podporuje zdravé oči. Paprika chrání sítnici před očním poškozením. Pokud papriku budeme konzumovat pravidelně, snižují pravděpodobnost onemocnění šedého zákalu a makulární degenerace. Také udržuje zdravou a mladistvou pleť a pevné a zdravé vlasy. Paprika najde široké využití v kuchyni. Papriky se hodí do zeleninových salátů, skvělé jsou nakládané. Chutnají i v leču anebo jsou dobré plněné papriky mletým masem. Výborné jsou také plněné papričky sýrem naložené ve sladko-kyselém nálevu.  Skvělé jsou v krůtí směsi v bramborami a také se hodí k rybám. Skvělá je třeba pražma s pomerančovou marinádou a s přílohou pečených paprik.